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EMC Regulatory Update  
Dear Colleague, 
We have provided typical questions and answers that represent in most 
cases technical opinions with justification in FCC and CE requirements. The 
particulars of the product for certification must be considered with respect to 
the applicability of these questions and answers. We hope you find our 
update valuable and welcome your feedback if you have any special needs or 
questions. Call at 703-689-0368 or view archived issues of MultiPoint at our 
web site.  
 
Adding a Bluetooth Module to an Existing Grant  
 
 
 
QUESTION: Our company manufactures handheld personal digital assistants (PDAs) and we have 
certified our device with an 802.11a/b/g WLAN module. Our PDA was approved by the Commission for 
“body SAR”. Now, we would like to add a separately approved 2 mW Bluetooth (BT) module using the 
Class II Permissive Change process. Assuming SAR values in both the 2.4 GHz and 5 GHz bands have 
not changed by more than 10% after retest, can we send our device with the BT module to a TCB for 
approval?  

ANSWER: In accordance with FCC Rule Part 2.1043, BT modules cannot be added to PDA/WLAN 
grants because the BT module has a grant of its own. However, the Commission may allow TCBs to 
grant "collocation" of the BT module with the original PDA grant using the Permissive Change process 
for the PDA grant under the following conditions:  

1. All conditions of the BT modular approval were met. 
2. Requires a collocation evaluation under the BT grant as well. 
3. Retest PDA with BT module; review SAR test of the dominant transmitter (PDA WLAN) with 

the BT module both on and off and the test result does not affect the dominant transmitter. 
4. The PDA grant condition should be modified to include reference to the specific collocation 

condition tested. 
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FCC Modular Approvals of Circuit Boards  
 
 
 
QUESTION: We recently reviewed an application on the Commission’s website that is certified as a 
transmitter circuit board. The product is a developer kit which consists of a Part 15 transceiver on a 
printed circuit board and sold without a case. There is no “modular approval” associated with this 
device. Does the Commission allow certification of such devices? We have also seen a similar lower 
power device from another manufacturer who uses the same referenced grant as proof that the 
Commission allows transmitter circuit boards to be used in modular applications.  

ANSWER: The Commission has only recently allowed transmitter circuit boards to be certified for 
"evaluation" or "demonstration" purposes as long as they are not intended to be used as a module 
incorporated within a host device or any other system. The power output is conducted and the 
antenna used for such transmitters must be installed to provide a separation distance of at least 20 
cm from all persons and must not be co-located or operating in conjunction with any other antenna or 
transmitter. The end-user must be provided with specific operating instructions for satisfying RF 
exposure compliance. Marketing of such devices is not intended for the general public. Certification of 
transmitter circuit boards requires the appropriate grant conditions and user instructions to limit 
marketing and use of the device. The user manual must agree with the above conditions. Such devices 
must comply with Section 15.203 of the Commission's rules and must not provide user instructions for 
use and evaluation with unauthorized antennas. Transmitter circuit boards used for applications in 
host devices must be modular approved and comply with the modular approval requirements including 
shielding requirement.  

FCC Rules for Microphone Transmitters  
 
 
 
QUESTION: We are the manufacturer of a microphone which transmits from 88-108 MHz. The 
microphone’s transmitted signal can be received with an “off-the-shelf” radio headset. Can we test 
and certify this product under FCC rules and regulations? Also, is it possible to use 73-76 MHz under 
the FCC rules?  

ANSWER: The Commission’s rule Part 15.237 allows operating in the 70 MHz range, but strictly for 
auditory assistance devices which cannot be a regular microphone. However, Part 74 allows wireless 
microphones in the 54–72 MHz and 76–88 MHz ranges. It appears that the only possible frequency to 
use under the 88-108 MHz range of your device, which a regular radio headset can receive, is 88 MHz 
under FCC Part 74 allowed by the Commission. Your microphone also falls under Part 74 for the 73-76 
MHz range when using 76 MHz within the 76-88 MHz band of Part 74.  

However, if the microphone is designed as part of a FM transmitter and meets the following 
conditions: (a) emissions from the intentional radiator shall be confined within a band 200 kHz wide 
centered on the operating frequency and the 200 kHz band shall lie wholly within the frequency range 
of 88– 108 MHz, (b) the field strength of any emissions within the permitted 200 kHz band shall not 
exceed 250 microvolts/meter at 3 meters. The emission limit in this paragraph is based on 
measurement instrumentation employing an average detector. The provisions in Part 15.35 for limiting 
peak emissions apply, and (c) The field strength of any emissions radiated on any frequency outside of 
the specified 200 kHz band shall not exceed the general radiated emission limits in Part 15.209; then 
there is the possibility the device may fall under 15.239 unliscensed band from 88 - 108 MHz.  



TCB Audit Requirements  
 
 
 
QUESTION: We are the manufacturer of several FCC approved products and were recently asked for 
a sample by our Telecommunication Certification Body (TCB) to be audited. What are the post market 
surveillance requirements for a TCB?  

ANSWER: Part 2 of the FCC Rules requires TCBs to conduct appropriate post-market surveillance 
activities in accordance with ISO/IEC Guide 65. The following post-market surveillance audit procedure 
is an example of a method that meets this requirement. The post-market surveillance is based on type 
testing of a percentage of the total number of product types the TCB has certified.  

• The post-market surveillance audit consists of the following: 

1. Sample Selection. When selecting the samples to be audited, the TCB should give 
consideration to the following: (1) New technology products, (2) Products of new applicants, 
(3) Products tested by a new laboratory, (4) Products with a history of non-compliance, (5) 
Products with test reports which may be sufficient for approval but raise question for 
continued compliance, (6) Requests from the FCC for an audit to be performed on specific 
product types, (7) Products with potential impact on licensed radio services, the public 
switched telephone network (PSTN) or user from a non-compliant device. 

2. Sample Rate. The number of samples to be audited by the TCB shall be based on the 
following: (1) The total number of product types audited by the TCB shall consist of at least 2 
percent of the total number of products certified by the TCB for a given year, (2) If the TCB 
has certified products subject to the RF Radiation Exposure requirements (Specific Absorption 
Rate (SAR) on handsets), then such products shall be included in the total number of products 
audited. At least 1 percent of the products subject to SAR measurements and certified by the 
TCB for the given year shall be audited, (3) When calculating the number of products to be 
audited, the number shall be rounded up to the next whole number. 

3. Obtain Sample. The TCB may obtain a sample by one of the following methods: (1) Request 
the Grantee to submit a sample of the product certified. (The FCC should be notified when the 
grantee refuses or fails to reply after two requests for a sample.) or (2) Buy a sample product 
locally. 

4. Evaluation. The sample shall be assessed by the TCB to determine compliance with the 
Commission’s rules: (1) Complete testing to all of the Commission’s requirements is not 
required; however, sufficient testing shall be performed to allow the TCB to evaluate those 
requirements most likely to be in non-compliance, (2) Testing shall be performed by personnel 
from the TCB. Non-core testing may be performed at either the TCB’s testing facilities or at a 
subcontracted test facility, (3) The TCB shall examine the sample to determine compliance 
with the Commission's labeling and user instruction requirements.  

• If during the auditing process the TCB finds that a product fails to comply with the FCC 
requirements, then the TCB shall immediately notify the Grantee and the FCC. 

• A follow-up report shall be provided to the FCC by the TCB, within 30 days of the notification 
of non- compliance, of the action taken or that will be taken by the Grantee to correct the 
situation.  

• The TCB shall submit to the FCC, within 30 days of such a request, reports of surveillance 
activities carried out by the TCB. 

• The TCB may be required to test a product certified by the TCB and report its findings to the 
FCC within 30 days to support compliance investigations.  

• The TCB may perform other types of surveillance, provided such activities are no more 
burdensome than type testing on the Grantee of certification. Types of surveillance other than 
type testing are subject to review and acceptance by the FCC staff. 



INTERNATIONAL UPDATE  
 
 
 
US: FCC Modifies Wireless Rules to Promote Greater Access to 
Broadband  
 
On August 9, 2005, the Commission released Report and Order WT Docket No. 03-264 in an effort to 
streamline and harmonize licensing provisions in the wireless radio services (WRS) that were identified 
in part during the Commission’s 2000 and 2002 biennial regulatory reviews. The Commission believes 
streamlining existing rules will clarify spectrum rights and obligations and optimize flexibility for WRS 
licensees, fulfill the Commission's mandate under Section 11 of the Communication's Act, and support 
efforts to maximize the public benefits derived from the use of the radio spectrum. The following 
changes were made in this Report and Order:  

• Modified the rules to classify a deletion of a frequency and/or transmitter site from a multi-site 
authorization under Part 90 as a minor modification. 

• Retain the references to ERP and EIRP in the rules. 
• Eliminate the transmitter-specific posting requirement of Part 22 licensees. 
• Eliminate Part 24 transmitter output power limits. 
• Retain the frequency coordination requirement for incumbent licensees operating on 800 MHz 

General Category frequencies and for site-based 800 MHz General Category applications filed 
after 800 MHz re- banding. 

• Conform the Emission Mask G to a modulation independent mask that places no limitation on 
the spectral power density profile within the maximum authorized bandwidth. 

• Eliminate Section 90.607(a) of the rules requiring the filing of certain outdated supplemental 
information. 

• Eliminate the loading requirement and references to the “waiting list” in Section 90.631(d) of 
the rules, and eliminate Section 90.631(i) which is no longer necessary because the 900 MHz 
specialized mobile radio (SMR) renewal period it references has long passed. 

• Modify Section 90.635 of the rules to remove the distinction between urban and suburban 
sites when setting the maximum power and antenna heights limits for conventional 800 MHz 
and 900 MHz systems. Eliminate the power limitations on systems with operational radii of 
less than 32 kilometers. 

• Eliminate Section 90.653 of the rules which specifies no limitation on the number of system 
authorizations to operate within a given geographic area as redundant. 

• Eliminate Section 90.658 of the rules which provides that site-based licensees of trunked SMR 
systems must provide loading data in order to either acquire additional channels or renew 
their authorizations. 

• Modify Section 90.693 of the rules to eliminate the necessity of incumbent 800 MHz SMR 
licensees filing notifications of minor modifications in certain circumstances. 

• Eliminate Section 90.737 of the rules which requires the filing of supplemental progress 
reports for 220 MHz Phase I licensees. 

Additionally, the Commission requests comment on whether to 1) implement a spectral density model 
to the radiated power rules, 2) further increase radiated power limits, 3) specify radiated power as an 
average rather than peak, and 4) apply the radiated power rule changes to other services.  

•  FCC Link  

 

http://hraunfoss.fcc.gov/edocs_public/attachmatch/DOC-260432A1.doc


EU: New Standards Released This Past Month This is a shortened list of the 
CENELEC standards published during the past month:  

• EN 55016-2-2:2004/A2:2005: Specification for radio disturbance and immunity measuring 
apparatus and methods -- Part 2-2: Methods of measurement of disturbances and immunity - 
Measurement of disturbance power CLC/TC 210 2005-08-11  

• EN 55016-2-3:2004/A2:2005: Specification for radio disturbance and immunity measuring 
apparatus and methods -- Part 2-3: Methods of measurement of disturbances and immunity - 
Radiated disturbance measurements (Amplitude probability distribution (APD) - Measurement 
method) CLC/TC 210 2005-08- 11 

• EN 55016-2-1:2004/A1:2005: Specification for radio disturbance and immunity measuring 
apparatus and methods -- Part 2-1: Methods of measurement of disturbances and immunity - 
Conducted disturbance measurements CLC/TC 210 2005-08-11  

• EN 55016-2-3:2004/A1:2005: Specification for radio disturbance and immunity measuring 
apparatus and methods -- Part 2-3: Methods of measurement of disturbances and immunity - 
Radiated disturbance measurements (Measurement methods above 1 GHz) CLC/TC 210 2005-
08-11 

• EN 50065-4-7:2005: Signaling on low-voltage electrical installations in the frequency range 3 
kHz to 148,5 kHz and 1,6 MHz to 30 MHz -- Part 4-7: Portable low voltage decoupling filters - 
Safety requirements CLC/SC 205A 2005-07-29  

•  Cenelec Link  

EU: Additional Spectrum Opened The EU has opened 2 additional bands for WiFi use in 
order to create expansion in the digital economy and to protect other radio spectrum users from 
harmful interference. The Commission decision, which is to be implemented by Member States by 
October 31, 2005, makes two specific frequency bands available (5150- 5350 MHz and 5470-5725 
MHz).  

•  EU Link  

Canada: New Standard Released Industry Canada recently released a new standard: 
Standard Radio System Plan (SRSP) - Technical Requirements for Fixed Line-of-Sight Radio Systems 
Operating in the Bands 17.8-18.3 GHz and 19.3-19.7 GHz (SRSP-317.8, Issue 1). This standard states 
the technical requirements for low, medium and high capacity, point-to-point radio systems using 
digital modulation. It replaces SRSP-317.7 Issue 1, SRSP- 318.5 Issue 2 and SRSP 318.8, Provisional 
Issue 1 and takes into account the spectrum policy decisions announced in SP 3-30 GHz under Gazette 
Notice DGTP-008-04.  

•  Link to standard  

ABOUT US  
 
 
 
RTL has provided EMC compliance engineering & testing services since 1988 and has a 
superior reputation with both the Federal Communications Commission and others in the 
industry. RTL provides testing services to meet the emissions, immunity, and safety 
requirements of the European EMC Directive and the EU R&TTE Directive, all FCC rules and 
regulations, VCCI (Japan), ACMA (Australia), and other international standards.  

http://www.cenelec.org/Cenelec/Homepage.htm
http://europa.eu.int/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/05/929&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en
http://strategis.ic.gc.ca/epic/internet/insmt-gst.nsf/vwapj/srsp317-8e.pdf/$FILE/srsp317-8e.pdf


A special thank you to those who have recommended and contributed articles for our 
newsletter. Please continue to forward new and interesting material to our attention: 
multipoint@rheintech.com. We respect the privacy of our customers and colleagues. If you 
would like to cancel your MultiPoint updates, please follow the instructions at the end of this 
email. The information in the MultiPoint update is subject to change without notice. 

Learn More   

 

email: multipoint@rheintech.com 
phone: 703-689-0368  
web: http://www.rheintech.com  
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